Rasmi hanya pada tarikh


Meeting personal dengan CEO syarikat pada hari rasmi berakhirnya tempoh praktikal. Hari ini, 12 Julai 2013, 3 Ramadan 1434H, jam 5.15 petang hingga 6.30 petang. CEO adalah myboss dan mysifu. Sebelum masuk praktikal, aku tidak langsung mengenali syarikat dan owner syarikat. Hanya mengetahui sedikit latar belakang melalui laman web. Itu sahaja. Itu pun sudah terkejut apabila diterima masuk ke sana dengan melihat kepada senarai klien syarikat dan owner yang terdedah kepada media, keluar tv dan radio. Rupanya beliau seorang profesional corporate trainer atau master trainer yang dikenali di kebanyakan organisasi kerajaan, swasta, dan media juga di kalangan orang awam. Sungguh peluang yang tidak disangka-sangka dapat menjadi seorang staf kepada seorang perunding kewangan dalam industri latihan atau training provider.

Rupa-rupanya, supervisorku dan bos misunderstanding tamatnya praktikalku secara rasminya pada hari ini. Walau berkali ditanya, rupanya tarikh aku habis tidak diingati rupanya. Terkejut beliau apabila dimaklumkan aku akan tamat hari ini secara rasmi. Ehe. Aku pun tak suka declare sangat bila tamat, sebab tu aku tak catat di time-table syarikat. Entah, aku pun seakan dah jangka myboss tidak memorize pun tarikh walau tanya berulang kali.  Orang yang selalu ingatkan pun tertukar. Eh, tetiba perkara ini jadi isu besar pula hari ni di syarikat. Tambahan aku memegang peranan hal ehwal akaun syarikat yang masih juga belum selesai. Akaun 1 milikan tunggal, 1 syarikat dan 1 pertubuhan dalam jagaan. 1 kena cukai (tax), 2 kena audit.

Memandangkan portfolio beliau dalam pertubuhan adalah sebagai bendahari kehormat, maka aku bertanggungjawab sebagai pembantu dan menyelaras semua perkara yang berkaitan transaksi dan audit. Pertubuhan tersebut dianggotai oleh pelatih dan trainer-trainer hebat yang kebanyakannya dikenali ramai samada di media atau awam. Sungguh tidak menyangka pertemuan demi pertemuan dengan insan yang banyak memberi inspirasi kepada masyarakat.

Terkejut? Aku faham kondisi tersebut. Akaun memang sangat berperanan di sesebuah syarikat. Syarikat dapat berkembang, salah satu faktor di bahagian pengurusan financial atau kewangan syarikat.

Bak kata myboss, "huh, hancur syarikat kalau akaun tak terurus."


Antara part-part yang menjadi topik-topik bicara dalam meeting hari ini sangat menguji keberadaan aku di situ.

.
.
.


Selepas mengambil tempat duduk, myboss senyap dan aku pun senyap. Sebab dokumen latihan industri bukan ada di tangan pun walaupun hari terakhir.

"Hah, Cik puan nak cakap apa?"

Terkesima. Nak cakap apa. Mana la tau. Tuan yang ajak saya meeting. haha. Itu dalam kepala jer. Wajar la aku yang kena mula kan kan.

Myboss pandang jer, isyarat bahawa aku yang kena mulakan. uh uh.

Jadi, macam biasa. Mulakan minta maaf jika ada apa-apa hak syarikat digunakan untuk keperluan peribadi secara sedar atau tidak. Ye la, kadang-kadang buka juga facebook, kadang-kadang buka youtube, kadang-kadang buka saluran radio, mungkin juga pen syarikat diguna untuk hal peribadi, mungkin juga masa di pejabat diguna untuk buat hal peribadi macam menelefon ke, mesej ke, berborak ke, kan?

Lupa nak minta halalkan. Minta maaf jer. Kelu sebenarnya.

Kemudian ucap terima kasih atas ilmu yang diberikan. Samada ilmu akaun dan ilmu kehidupan. Terlalu banyak ilmu yang mengalir walaupun hanya beberapa bulan di sini.

Myboss pandang dan dengar jer.

"Apa lagi? Cik puan cakap dulu. Nanti saya cakap."

Oh oh. Apa lagi mahu diucapkan. Memang jenis tak suka bagi ucapan macam ni la kan. Selalu berharap takde orang celebrate birthday aku, salah satu nak elak orang minta beri ucapan. Oh janganlah. Sebab tu tak pernah ada pun orang celebrate. Pengaruh kata-kata dalam hati kadang-kadang sangat kuat, doa pun dalam hati. Of course tidak ada yang mampu dengar doa tu selain hanya Satu. Dan Dia lah yang akan menetapkan sesuatu itu berlaku.

Dan aku menyebut beberapa hal dan urusan yang masih tergendala.

"Entah la tuan, saya mungkin akan sambung untuk siapkan kerja-kerja saya di sini. Banyak lagi yang belum saya selesaikan."

Kelihatan beliau tersenyum. Mungkin perkataan sambung amat berpengaruh. Niat memang ingin berhenti. Tapi aku tak sanggup melihat kerja-kerjaku yang tersangat banyak itu tidak berjaya diselesaikan dan belum lagi membentuk satu sistem yang bakal memudahkan setiap urusan syarikat di kemudian hari.

"Tapi.."

Myboss sangat peka dengan perkataan sebegini walau hanya bagai angin lalu. Kerana aku masih dihantui oleh bebanan jika aku menyambung, maka terkeluar juga patah perkataan itu tanpa sempat diseka.

"Hem.. tapi...?"

Banyak alasan dan sebab sebenarnya.

"Ada apa-apa komitmen ke?"

Cantik soalan tekaan myboss tu. ehe. Senang nak jawab.

"Ada."

"Susah la ada," kata myboss sambil memandangku tersenyum.

"Ada komitmen dengan kerja-kerja 'program universiti' ." Terus nama program itu disebut kerana ia dalam pengetahuan beliau.

"Itu bulan sembilan kan. 2,3 hari tu je kan"

"Bulan sembilan pun ada kerja sebelum tuan."

"Cik puan pegang apa?"

Aku hanya diam. Tidak mahu beliau tahu peranan ku sebenarnya. Beliau juga dijemput sebagai speaker bagi program itu nanti.

Sempat pula beliau meneka. "Cik puan pegang publisiti ke? Buat brochure?"

"Em, lebih kurang la tuan."

"Ke cik puan kena buat Minisite?"  Ada satu perbincangan dalam meeting beberapa hari lepas yang mengaitkan dengan minisite. Aku juga yang tersebut.

"Website pun ada. Tapi bukan saya yang akan selia."

"Kerja-kerja tu boleh buat di ofis kan?"

Aduh. Macam mana aku nak terang. Aku lebih selesa orang tak tahu. Tapi tak tahu, tak faham pula kondisi. Nampaknya kena terus terang. Habis la aku nanti bila kemahiran dinyatakan. Sangat bahaya untuk kesihatan fizikal dan mental. >,<  Cuma selamat cket sebab nanti tidak perlu risau pada report-report, di sini berakhir.

Akaun pun core yang sangat kuat. Bercabang kerja dengan sistem yang belum proper, tension. Orang yang pegang akaun dan audit ni je pun kerapkali  kerja siang malam, hari minggu. Aku yang berjaga-jaga dan tak nyatakan kemahiran ni pun asyik balik malam, kerja hari minggu. Mungkin beliau berjaya trace bila diminta untuk buat nota dan slide juga kad bisnes beliau. Tapi jika nak diikutkan, beliau suka orang yang dapat bekerja pada waktu pejabat sahaja, dalam seminggu beliau prefer 4 hari sahaja bekerja tapi produktif. Oh tak mampu lagi nak aplikasi. Ilmu tanggungjawab yang diajar menjadikan masa banyak di pejabat sebab banyak perkara tidak berjaya disiapkan dalam waktunya.

"Kerja tu take time juga tuan. Ya, kerja saya design brochure, banner, bunting dan goodies. Video pun di bawah saya."

"Kira besar jugalah."

"Eh, tak de la tuan. Saya bantu je."

"Macam tu, cik puan boleh buat untuk syarikat la. Buat brochure. Kita pun nak buat bunting untuk seminar. Cik puan boleh counter semua tu untuk seminar kita yang akan datang."

aha. aku dah agak dah. =='

"Satu lagi tuan, isu rumah. Saya kena keluar bulan Ogos ni."

Sebelum ini aku pernah menyentuh soal ini sedikit semasa pertanyaan beliau terhadap isu latihan industriku. Beliau seakan memahami situasi walau hakikat sebenar terhadap permasalahan ini tidak diketahui. Tak mengapalah jika beliau memandang dari skop yang lain, asalkan memahami pun sudah satu kepuasan bagiku tidak perlu berbicara soal ini sampai perkara yang tidak patut diketahui, diketahui.

"Takpe la, cik puan cari dulu rumah mana, nanti syarikat bagi advance."

Adeh. Senangnya myboss selesaikan masalah aku, aku pula yang rasa bersalah. Siap syorkan aku sewa satu rumah, kemudian cari penyewa tambahan. Beliau juga bagi info mengenai deposit rumah dan segala bagai. Tak pernah terfikir akan sewa rumah kerana ia diluar kemampuan ku ketika ini. Adush. Lagi-lagi deposit sewa, company akan tanggung nanti.

Setiap kali keluar je figure syarikat akan beri pada aku, myboss mesti pandang tanpa kata apa-apa. Mesti ingin lihat reaksi dan apa akan aku ucapkan. Haish, tak keruan aku nak buat reaksi macam mana. Nak cakap ok je pun, serba salah pula. Nak tolak, kena main dengan alasan. Diam je la soal ini. Aku hanya niat untuk tidak melibatkan mana-mana pihak termasuk syarikat selagi aku mampu selesaikan sendirian. Tapi masalah hutang aku dengan universiti pun beliau sudah tahu walaupun aku penerima biasiswa. Tak semena-mena beliau pun tahu kenapa aku belum dapat langsaikan hutang. Aduh, banyak pula info yang terlepas. uhuhu.

"Alhamdulillah, cik puan akan stay. Stay forever la kan."

Otak aku ligat berfikir. Apa yang berlaku sekarang lain dengan apa yang dirancang.

"Em, tapi tuan, saya berminat nak buka bisnes. Macam 'nama syarikat' - sebuah syarikat printing, percetakan, stationery yang menjadi antara supplier yang top bagi material training syarikat. Saya sangat kagum la tengok syarikat tu, macam bank dari segi capaian pelanggan. Canggih lagi. Inspirasi betul."

"Business is not so easy. Tapi tidaklah terlalu sukar"

"Tahu, saya pun belum betul-betul buat bisnes pun, hanya berminat."

"Sebelum ni pun, kita pernah fikir dan bincang nak buat bisnes tu. Cuma belum ada yang boleh handle. Dulu di sini adalah tempat percetakan PTS," sambil beliau bercerita setiap ruang dan bahagian dalam syarikat semasa PTS beroperasi di situ.

"Nanti boleh la expand, grow business," tambah beliau dengan senyum yang lebih ceria.

Diam. Ada je solusi beliau. Aku hanya tersenyum. Semacam ada persamaan dengan apa yang aku fikirkan untuk mulakan bisnes dan support. Cuma entiti target sahaja lain.

.
.

Bukan itu sahaja. Tapi aku sedikit lega. Permasalahan ketara berjaya dikeluarkan. Sekurang-kurangnya ada pihak memahami apa yang menjadi bebanan fikiran.

.
.

"Berapa pointer sekarang?"

"Dalam 3 la tuan, segan la nak bagitau."

"3 tu berapa?"

Macam kena paksa, terpaksa la bagitau kan. "em ...., 3._ _"

"Praktikal masuk tak nanti?"

"Praktikal pun dikira tuan, 6 jam kredit lagi."

"Saya _._ _ . Tak boleh ni, nanti lebih la dari saya. Kena bagi B la." Sambil beliau tersenyum memandangku.

"Ish, tuan. Janganlah.." Naya aku. B sangat tidak selamat untuk result akhir.

"Siapa yang bagi markah?"

"Markah akan bergantung pada pensyarah dan syarikat tempat latihan industri. Bergantung pada tuan juga la nanti."

Kena pujuk bagi A++ jugak nanti. haha

.
.

Akhirnya,

Aku masih seorang pekerja ...

.
.

Konklusinya,

"Bila syarikat tempat kita praktikal tu offer kerja, that's mean you're good." Ayat myboss lebih kurang macam tu la.

Jadi individu dalam kerjaya bukan kerja. Kita akan create pelbagai jenama yang bernilai dalam syarikat.

Dengan tidak sengaja tercreate jenama-jenama itu di syarikat. Aku hanya mahukan industrial training aku cemerlang. Itu aja. uhu. Dilema betul hari ni. Solusi itu pun masih membuatkan aku dalam dilema...
.
.


Baru aku tahu myboss juga dari kelas sains selain akaun. Myboss pun mesti baru tahu aku juga dari kelas aliran sains, agama kemudian shift ke akaun. Berguru akaun hanya di universiti.

Add math tu favourite subject ku dulu, sebab tu berani tukar bidang ke akaun. Myboss pun peminat add math rupanya.
.
.


*segala quote seakan memberi makna sebegitu bukan sepenuhnya butiran bicara sama 100% dengan tulisan.


Seronok dikelilingi dengan individu yang memahami diri .. Aku hanya akan berterus terang bila aku mengenali personaliti individu tersebut. Siapa yang rasa aku berterus terang tu, maksudnya, aku faham la tu anda bagaimana, kalau tak banyak pun tak sikit sangat. ahah.

Sudahlah. Cukup-cukup sudah. Report ku menggunung tinggi. Case study entah ke mana. Aku da cakap siap-siap pada myboss dan supervisor semua tu belum diselesaikan. Kui3. Berada di ofis lebih banyak macam ni la jadinya. haha. pening-pening. Doakan aku selamat buat report, selamat buat case study, selamat bentang. Ingat nak bentang depan trainer dulu sebelum pensyarah. n_n .

Tapi masih terfikir juga kerja ofis walau dah request cuti minggu depan. Aku harus menjadikan setiap masa berkualiti. Allah yusahhil umuuri... Allah permudahkan urusanku ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

"Alhamdulillah.. Islam menjadi milikku, Iman menjadi rebutanku.. kelebihan mungkin ada, kelemahan semestinya wujud, sudah menjadi fitrah seorang manusia.. kemahiran yang dimiliki insya allah akan dimanfaatkan ke jalan yang diredhai Allah.. kelebihan, kemahiran nikmat dari Nya.. diberi kepada manusia agar berfikir.. moga2 kita tergolong dalam hamba yang sentiasa bersyukur atas setiap pemberianNya, bersabar atas setiap ujian, berharap hanya padaNya, moga Jannatul Firdaus tempat kembali yang abadi.."