Pelaburan Shariah - Unit Amanah

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Barakatuh

Bismillahirrahmanirrahim

Didoakan Allah sentiasa memberikan kita kebaikan dan manfaat dalam setiap detik urusan kita. Amin.

*****IKLAN*****

Pening tidak mampu menyimpan setiap bulan?

⚡Mahu memaksa diri menyimpan tetapi bagaimana?

Berhasrat untuk menyimpan dan mendapat pulangan atas simpanan?

Berminat untuk menggandakan simpanan?
eg. RM6K jadi RM12K; RM200K jadi RM400K; RM500K jadi RM1M

Sedang mencari cara sesuai menyimpan untuk jangka masa panjang?

⛵Tercari-cari kaedah untuk mencapai angka simpanan RM 1 juta dalam tempoh masa tidak kurang 20 tahun?

Merancang untuk menabung bagi pendidikan anak-anak, persaraan, umrah, haji atau mungkin percutian?

Ingin melabur tanpa menggunakan wang tunai?

Sekiranya YA bagi mana-mana cetusan di atas...

TAHNIAH!!!

Kerana berfikiran jauh ke hadapan dan mempunyai hasrat untuk menyimpan dan melabur terutama bagi mereka yang masih lagi mencari.

Mohon izin kami kongsikan tentang..

✨SIMPANAN PELABURAN✨

Ya. Menyimpan dan melabur. Bahasa mudah, simpan dapat pulangan. Simpan kurang, dapat lebih. Simpanan membiak!

⚠AWAS! 

Risiko kehilangan modal bagi mereka yang ingin melabur jangka masa pendek iaitu bawah 3 tahun.
Sebelum itu, USAH RISAU, pelaburan ini;

1⃣ Dibawah pantauan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia
2⃣ Diuruskan oleh institusi kewangan iaitu bank
3⃣ Dibenarkan di bawah akta Bank Negara Malaysia

Pelaburan ini terbuka kepada muslim dan non muslim; peribadi, bisnes atau syarikat; dan HANYA pelaburan shariah sahaja yang kami uruskan.

Syarat am;
 Berumur 18 tahun dan ke atas
 Mempunyai minimum RM1,000 untuk bermula
 Simpanan bulanan minimum RM100 sekiranya ingin menyimpan setiap bulan
 Mempunyai KWSP/EPF sekiranya ingin melabur tanpa tunai
 Wang pelaburan mesti dalam bentuk cek atas nama bank dan bukan atas nama kami.

Whatsapp/SMS kami untuk set temujanji supaya kami mampu berkongsi lebih tentang simpanan pelaburan ini!

EKSKLUSIF

Hanya melalui appointment

WS/SMS 013.367.2432 (Fatimah) @ 0111.688.3637 (Ramadan)

Coverage kami sekitar KL atau Kelantan dan tempat berdekatan. Lain-lain tempat atas permintaan dan diskusi. 

Mohon maaf, pelaburan ini bukan untuk;
❎ Mereka yang inginkan hasil sebulan/6 bulan/setahun atau jangka masa pendek
❎ Mereka yang inginkan pulangan 20% ~ 30% ~ 50% ~ 100% setahun

INI BUKAN SKIM CEPAT KAYA

Tetapi dengan tabiat menyimpan dan melabur di tempat yang betul dan dibenarkan oleh undang-undang, kita MAMPU JADI KAYA dan MAMPU CAPAI ANGKA JUTAWAN. In Syaa Allah.

Bismillah,

WS/SMS/TG 013.367.2432 / 0111.688.3637 untuk bertindak.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Lifestyle berubah

Assalamu'alaikum!

Tempat kerja sudah bertukar. Kini aku kerja dalam mall. Setiap hari masuk mall! Oh cabaran. Duit mengalir keluar laju je walau hakikatnya duit tak banyak, yang banyaknya kena simpan. Itu yang sepatut la. Haha. Semua benda ada depan mata. Nak makan apa? Fast food lagi la suka makan time duit kering. KFC ada. Subway, Dunkin Donut, Big Apples, Texas Chicken, Burger King, bla bla.. Banyak sangat francais fast food level ofis aku! Adoii.. Nafsu boleh tahan kalau susah nak pergi, ni depan mata hari2. Tak rasa nak makan nasi, ada pilihan banyak giler. Adeh. Teringat nak beli barang, masuk je Aeon, Aeon Big, Cold Storage, bla bla, farmasi, bla bla..

Lepas tu, sebelum ni pergi ofis naik motor je. Jimat kos. Boleh anggar RM10 je seminggu. Sekarang ni naik train. Jalan nak ke sana jem sangat + bengkang bengkok + perjalanan yang memenatkan. Untuk kurangkan rasa penat nak hadapi semua situasi tu, aku terpaksa la naik train. Kos seminggu dua kali ganda. Adeh. Duit lagi. Eh, naik motor pun penat tau kalau terjerat dalam jem. Fokus kat jalan tu lebih, kanan kiri depan belakang bila2 boleh mencilok motor kereta. Penat.

Hari-hari kerja aku kena lalu KL Sentral. Tukar 2 train. Maka, masa menunggu saje boleh cecah 1 jam. Aku habis kerja jam 7.30 malam. Lepas maghrib baru aku bertolak pulang.

Kenapa aku nak minimakan kepenatan? Sebab ofis buka 7 days. Aku kerja weekdays and weekend kut. Antara yang aku teringin nak rasai dulu. Time orang kerja, kita cuti. Dapat rasa la sekarang ni, berpeluang cuti hari weekdays. Ahak. Nak buat urusan yang ada kaitan dengan office hour pun senang. Ada baiknya kerja rotation macam ni. Haha.

Kalau ada nak jumpa borak2 pasal unit trust ke, nak melabur ke, nak menyimpan ke, nak jadi agen ke, kita boleh set appointment weekdays/weekend. Jumpa di tempat menunggu KTM pun boleh. KL Sentral pun boleh. SMS/Whatsapp/Telegram (013) 367 2432. Unit trust mana? Unit trust yang ada agen 54% dari jumlah keseluruhan agen unit trust di Malaysia (Total worth 56K). Analisa tu aku kira sendiri dari rekod nama semua agen yang berdaftar dengan Persekutuan Pengurus-Pengurus Pelaburan Malaysia. Makanya? Makanya aku ada data nama semua agen unit trust di Malaysia. Haha! Rekod sampai Jun 2015 je. Nama aku pun ada! Maka tepatlah. Thank you provide data dalam excel. Senang nak buat analisa. Row nama sampai 56K tu.

Nak jadi agen unit trust kena ambil lesen. Aku bagitau siap2, lesen dia RM dua ratus lebih. Aku dulu upline aku yang tolong bayarkan dulu. Nak cepat seat for exam. Dia tak cakap apa2 aku dah bayar balik. Senang, dah ingat no akaun upline aku ni. Aku jaga kewangan, mesti la aku ingat no akaun bos. Huhu. Tapi stress la lambat sangat exam. 2 bulan kemudian baru exam lepas decide nak join. Ni sebab ramai sangat nak jadi agen unit trust la ni. ^_=

SMS/Whatsapp/Telegram (013) 367 2432.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Pendidikan kewangan - pelaburan unit trust

Assalamu'alaikum

Dah lama tak update.

Alhamdulillah, pada usia ini aku mengenali banyak bentuk pelaburan walaupun ada yang belum terlibat secara langsung.

Dan aku bagi financial education pada abang-abang dan adik-adik aku termasuk adik bongsu aku yang ketika ini di secondary school, SPM. Mak ayah aku dah lama pencen. Aku kongsi juga sedikit sebanyak pada mereka, mak aku pula sedih sebab tak sempat melabur dulu-dulu. Takpe mak, giliran anak-anak pula melabur. Mak doakan kami. Hasrat aku pun nak bantu orang Islam kita untuk tingkatkan ekonomi dan kewangan kita.

Aku rasa bab menyimpan semua orang takkan pertikai dan semua tahu kepentingannya.

Sekiranya kita simpan sahaja, kita tak cover kadar inflasi. Itu perlunya kita melabur.

Sekiranya kita seorang pekerja yang mengambil KWSP / EPF, akaun kita juga dilaburkan dan kita mendapat % pulangan atas jumlah simpanan. Itu juga salah satu bentuk pelaburan. Ada yang tidak sedar ke mereka telah melabur bukan setakat menyimpan?

Dividen KWSP 2000-2013
Dividen KWSP 2014


Nak pergi haji pula, kita simpan dalam TH. Kita ingat kita simpan je kan. Tapi sebenarnya kita dah melabur dan boleh nampak pertambahan dalam simpanan kita. Alhamdulillah.

Dividen dan Bonus Penyimpan Tabung Haji 2008-2014

Ada juga yang mengambil pilihan lain, melabur dalam ASB. Ada dividen yang mereka terima. Yang banyak terdedah dengan isu, kita raikan perbezaan pendapat, pandangan dan khilaf fatwa yang dikeluarkan ya.

Dividen dan Bonus ASB 1990-2014

Bank di Malaysia satu pun tiada zero conventional elements (baca: riba). Sekarang kita nampak kebanyakan bank dah wujudkan Islamic banking. Itu kita perlu sokong dan bersetuju ya! Syukur ada orang Islam kita yang berjaya wujudkan fenomena dan naikkan rating Islamic. Alhamdulillah.

KWSP, TH, ASB ada % dividen masing-masing. Nak lebih % boleh la kita berjinak-jinak ambil tahu tentang unit trust atau dalam bahasa kebangsaan kita, unit amanah pula. Dana shariah unit amanah berpotensi memberi kadar pulangan antara 10%-15%. Tapi kita kena jelas, bukan lebih je kita dapat, kurang pun boleh dapat, sekiranya jangka pendek. Perlu bersedia hadapi sebarang kemungkinan sedangkan petani, peladang pun kena hadapi kemungkinan banjir dan kemarau.

Sekiranya kita berhasrat untuk melabur dalam unit trust, sebolehnya jangan usik dalam tempoh 3 tahun. Unit trust sebaiknya untuk pelaburan jangka masa sederhana (3-5 tahun) hingga jangka masa panjang.

Nak cepat, main saham. Tapi risikonya lagi tinggi sekiranya kita terlibat tanpa persediaan ilmu. Itupun mereka yang arif tentang saham nasihat benda yang sama, paling kurang 3 tahun.

Nak cerita satu per satu banyak sangat. Hartanah, AHB, takaful, emas, tak masuk lagi. Hartanah tu aku belum terlibat secara langsung buat masa ini, dah aktif baru aku share based on experience ya. AHB, core investment dia juga hartanah. Takaful atau polisi perlindungan pun penting, tambah-tambah yang tiada medical card. Emas, banyak highway, nanti nak redah satu-satu dulu.

Celik kewangan dari usia muda ni nampaknya makin bertambah, atau mungkin circle media sosial aku sahaja sangat concern tentang kewangan, aku tak pasti.

Masuk balik bab unit trust. Unit trust company ni banyak. Aku pilih antara top ranking. Sekiranya aku kata top 1 kan, ada yang kata semua nak label dia top 1. Plak dah kan. Antara top aja lah ya, lebih selesa mendengar.

Antara perancangan kewangan dalam pelaburan (Investment Planning) - miliki rumah, persaraan (retirement), kembangkan bisnes (business), pendidikan diri/anak-anak (education), atau hanya mengatasi inflasi dari masa ke semasa (just beating inflation over time).

As accounting background, aku dah ada scientific dan financial calculator. Aku percaya ramai dah kenal scientific calculator. Tapi financial calculator ni tak ramai yang tahu. Ada di tangan pun kebanyakan tak tahu nak guna fungsi lain yang membezakan ia dengan kalkulator biasa. Financial calculator best untuk kira investment atau installment tau! Lepas pasca banjir hujung tahun lepas (2014), baru jumpa balik kalkulator ni.


Financial Calculator. Di skrin terpapar FV=Future Value=RM39,041 iaitu jumlah simpanan selepas 5 tahun sekiranya kita buat simpanan bulanan RM500 dengan andaian 10% dividen setiap tahun. Modal kita hanya RM30,000 sehingga akhir tahun ke 5. Sekiranya kita stop bulanan pun pada jumlah terkumpul RM39,041, 10 tahun akan datang, kita boleh dapat RM101,262. Lepas 30 tahun kemudian RM1.7M, boleh merasa jadi jutawan. (In Syaa Allah). Modal kita RM30k sahaja! Kalau rezeki dapat 15-20% lagi meletup, cepat masak. (aha)

Oh ya. Terlupa masuk dalam kiraan. First time invest, syarat minimum RM1,000 (deposit awal).

Sekiranya tiada tak perlu susah-susah nak beli financial calculator. Kita semua ada smartphone, boleh cari aplikasi untuk kira pantas. Kunci carian di app store atau google play, "financial calculator".

Sekarang aku join unit trust sebagai agen atau nama rasminya Unit Trust Consultant. Sesiapa berminat nak tahu lebih, atau berhasrat nak melabur dalam unit trust secara cash/kwsp/bulanan, boleh email aku atau pm telegram. Tak perlu sampai nak kosongkan terus pelaburan sedia ada. Orang cerdik pandai kata, diversify, kita pelbagaikan instrument pelaburan kita. In Syaa Allah, bersama kita bantu pertingkatkan ekonomi dan pengurusan kewangan umat Islam.

Email: fmn.myid[at]gmail[dot]com
*Tukar [at] kepada @ ; [dot] kepada .

SMS/Whatsapp/Telegram: (013) 367 2432

Area: Kuala Lumpur/Selangor/Negeri Sembilan/Kelantan

fmn - F

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Non-stop talking?

Banyak cakap betul. Dalam talian telefon boleh la bertahan 2 jam, sebab ada komitmen kredit phone kan. Patut la kalau berdepan boleh lebih 4 jam. Bila dah bercakap, macam tak nak berhenti tu. Mujur kadang-kadang tu, sebab ada waktu solat. Kalau tak, entah bila nak berhenti. Uish. Kalau dalam talian telefon pula, kita dah habis kredit, orang yang kita bercakap pula yang call balik. Bila dia pun habis kredit, call pulak dengan telefon rumah. Haha. Sharing memang powerful betul. Dua-dua minat berkongsi dan mendengar. Belum habis topik yang dibualkan, terputus macam tu memang tak best. Bagus juga ada orang yang sambung balik talian. Haha. Maksudnya topik yang dikongsi, best, ya dak? Hehe. Bila best macam tu la, kalau boleh nak cakap je memanjang, tak nak berhenti. Keh3.

Kita boleh berbicara panjang lebar, bukan dengan semua orang. Tak semua. Contoh kalau aku sendiri, orang yang aku tak kenal, aku tak borak panjang, sebab aku tak faham dia, tak tahu apa topik yang dia suka. Tapi bonus cepat mesra, walau kita tak kenal orang tu, orang tu dari Kelantan, sama negeri, mudah mesra, fuh, memang boleh buat teman berborak. Kena line, memang panjang. Huhaha, itu aku la. First impression, yang selalu fasi2 buat test dalam program, aku selalu akan dapat result, pendiam, pemalu. Haha. Jangan tertipu sangat. Bukanlah, risau, kalau hajat nak berkawan dengan orang pendiam sangat-sangat, aku risau aku kurang sesuai, nanti kecewa plak. Heh3. Sekiranya kita sehaluan, susah aku nak berhenti bercakap nanti. Maksud aku sehaluan tu, ada benda atau topik atau subjek yang boleh diborak. Fuh,, kalau macam tu, susah nak letak full stop kat mana nanti.

Tadi baru lepas habis berborak. Berborak tak semestinya benda kosong-nothing. Tadi antara borak yang inspirasi, sama-sama memberi motivasi, kongsi idea, planning, impian, dan Alhamdulillah, ayat-ayat mengingati Allah juga sentiasa ada dalam perbincangan. Ya, bila kita rancang sesuatu benda, memang kita kena set, Allah Always The Great Planner. Kena kembali kepada Allah. Kena sentiasa buat relation, hadirkan Allah dalam sesuatu itu, supaya apa-apa yang kita buat atau nak buat, telah buat sekalipun, Allah mengatasi matlamat apa pun, Allah paling di depan. Hidup mati kita di tangan Allah. Baik buruk kita, di tangan Allah juga, tapi sebab pilihan kita, jangan set nasib selalu, seolah-olah salahkan Allah. Salahkan diri tu, jangan sesekali salahkan Allah. Nasihat untuk diri terutamanya.

Selalu sangat kita dengar doa+usaha. doa, usaha. usaha, doa. tawakal, doa. usaha. tawakkal. ya betul la tu. Kita pun ada belief tu kan. Kata guru aku, doa ni boleh mengawal apa yang kita tak boleh kawal. Itu antara kekuatannya. Kita memang tak akan boleh kawal sesuatu tu selama-lamanya. Memang tak akan. Percaya yang tu. Allah sahaja. Jadi, kita kena selalu interaksi dengan zat yang selalu kawal kita, supaya kita ni sentiasa dalam kawalan rapi. Allahu.

Aku ni kalau baru betul2 lepas habis program, memang banyak isi. Fresh. Senang nak tabur. Haha. Kalau dah beberapa hari kurang cket. Aku ni jarang nak ingat quote orang, itu kelemahan aku, melainkan aku dengar berkali-kali atau aku baca berkali-kali, atau tak kesah la cara macam mana pun deliver itu, yang penting kena berkali-kali, baru aku ada potensi ingat yang lama. Contohnya, aku menghafal zaman sekolah menengah dulu, sebab dah lama tak ulang, tak ingat la, tapi masih ada kemungkinan, orang bacakan, aku boleh sambung. The powerful of repeating. Haha. Pandai-pandai buat rule dan istilah sendiri.

Kenapa aku boleh tulis cerita ini, sebab aku ni macam ada simtom 'expressing' yang tinggi. Tak cukup dengan bercerita menggunakan suara, menaip pulak, alih kepada tulisan pula. Haha. Nak cater orang auditori, dan orang visual. Haha. Orait2, Saje je mengada tambah topik baru. Ok, we need to put full stop here(.)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Sekolah Sains, Universiti Akaun

Aku pelajar aliran sains dulu masa di sekolah. PMR aku melayakkan aku untuk masuk kelas sains. Awalnya memang aku nak ambil akaun. Aku dah ada minat akaun pada masa tu. Ketika tu, aku minta pendapat abang aku, dan beliau pada masa itu berada di Mesir. Pendapat beliau, ambillah sains, kemudian tambah akaun. Bagi beliau sains juga bagus, ambil dua-dua lagi bagus, satu kelebihan dapat tahu dua2 bidang. Fikir-fikir aku pun masuklah kelas sains dengan hasrat akan tambah akaun sebagai pilihan lain. Bila dah masuk kelas sains, 3 sekali mata pelajaran sains iaitu Biologi, Fizik, dan Kimia. Tiga pun dah berat bagi aku, ya, kerana ia lebih berat kepada fakta. Maka, terpaksalah aku lupakan hasrat untuk tambah akaun sebagai subjek tambahan SPM aku. Waa, sedih jugak masa tu terkenangkan hasrat aku tu tak kesampaian.


Aku dah sangat-sangat minat dengan pengiraan masa tu. Sempat merasa skor A additional mathematics iaitu matematik tambahan semasa di Tingkatan 4 di mana tiada seorang pun yang dapat A time tu, gagal dan D ramai sangat ketika tu. Aku akui memang Add Math susah pun. Aku pulak paling happening buat add math, mencabar minda juga, tapi boleh jadi subjek favourite aku time tu. Best sangat! Cikgu takde juga buka buku add math, cikgu tak masuk je, add math, takde kerja je, add math, math, math. Maka, jadilah aku rujukan math dan add math dalam kelas. Haha.

Aku selalu ikut mymum ke bank, sebab aku kan satu sekolah dengan mymum, cuma aku ni pelajar, mymum cikgu. Aku suka sangat tengok kakak dan abang yang ada di kaunter bank, urusan keluar masuk duit, kira duit. Bestnya.. Aku katakan pada mymum, aku nak kerja macam tu la, best je tengok. Senang je kerja. Ahaha. Maka, lagi minat aku pada dunia akauntan, dengan sebab itu ja. Haha, walaupun aku tahu kerja tu balik paling lewat, kalau duit shock, kena tanggung. Lepas masuk u, baru aku tahu, yang kat depan kaunter tu, bukan orang lepasan ijazah, orang lepasan SPM atau Diploma je. Bila dah kerja baru aku tahu yang jawatan itu namanya teller. Dan tak sangka, bos aku yang lulusan akaun tu pun ada fikiran sama macam aku jugak. Eh, silap, aku lah yang sama fikiran macam beliau (ehehe), ambil akaun sebab suka tengok orang yang jaga kaunter bank tu dan nak kerja macam tu. Haha. Ingatkan tu la kerja akauntan. Lawak lawak pun ada jugak orang yang sama fikiran kan. Sampai sekarang pun aku belum dapat masuk dalam industri perbankan, sebab tak pernah apply pun lagi. Huhu. Mungkin satu hari nanti. In Syaa Allah. Nak jugak merasa. Kalau urusan kat kaunter ni, orang ijazah kat belakang orang yang duk di kaunter tu, supervise kerja. Supervisor la, pemerhati. Woah, best tak? Aku nak kerja best-best dan senang je. Haha. Best bagi aku la, because of the calculation.

Ya, itulah kisah akademik aku di sekolah. So, nak tahu macam mana aku ubah haluan? Ia bermula lepas aku kecewa dengan result SPM aku, semua subjek sains aku dapat C. Biologi, Fizik, Kimia termasuklah English For Science And Technology (EST) semuanya la yang kaitan dengan sains ni, aku dapat 5C. Sains dah rosakkan sijil SPM aku. Uh. Walau ada yang kata, ok lagi C, tapi bagi aku, nampak sangat aku memang tak minat sains, tak sesuai, dan tak layak untuk sambung bidang sains. C tu hint yang jelas dah bagi aku. Maka, aku tolak tawaran ke matrik dalam bidang sains. Aku takkan ambil sains. Nekad.

Maka, aku sambung belajar Tingkatan 6 Bawah dan ambil STAM, Sijil Tinggi Agama Malaysia. Bila aku dah nekad tolak sains, minat pada akaun membuak-buak, aku nak jugak akaun. Maka aku buat keputusan, aku akan ambil SPM bagi subjek akaun pada tahun tu jugak, sebab aku baca pendapat susah jugak akaun di universiti bila tak pernah ada basic akaun. Aku takut juga nak ambil risiko kesukaran tu. Nak, tapi takut juga aku tak dapat hadapi. Masa tu pulak, mak aku dah suruh aku isi maktab, masuk pula bab kewangan, yalah, maktab kan dapat elaun. Nampak la mak aku nak aku masuk maktab sebab meringankan tanggungan pengajian nanti. Isi tu semestinya la ikut perintah, tapi aku masa tu punya la berat hati, takut aku dapat maktab. Habis cita-cita aku. Aku nak jugak bidang akaun, dan dalam masa yang sama aku akan usaha dan doa takkan membebankan mak ayah aku dalam urusan pengajian aku. Punyalah doa, aku mengadu pada Allah, sebab aku dah mula ada cita-cita nak jadi akauntan. Risau sangat. Seingat aku, aku ada catat diari peristiwa aku sedih dan pilu dengar mak aku punya harapan tu. Lepas tu aku semak biasiswa, nak dapat JPA ada minimum A yang kena capai. Jadi aku ambillah SPM persendirian hanya 3 subjek: Perakaunan, Ekonomi Asas, dan Add Math. Sebab aku nak baiki add math aku, bagi dapat A, supaya aku dapat capai kelayakan untuk dapat JPA. Masa SPM dulu aku dapat B je, Tingkatan 5 busy skit nak banding Tingkatan 4, aku tak sempat catch up tapi aku still minat add math. Tapi aku still risau, sebab pelik dari orang, boleh ke tidak aku dapat bidang akaun dengan cara macam ni, dan dapat biasiswa JPA sedangkan aku lepasan STAM. Tak pernah dibuat orang, sebab aku tak pernah dengar. Situasi aku betul-betul merisaukan aku. Dapat ke tidak aku teruskan pengajian dalam bidang akaun+JPA taja.

Dalam tahun yang sama, aku ambil STAM dan SPM Tambahan. Lepas daftar SPM di JPN, aku tak sempat study langsung sehinggalah selesai STAM. Risau tetap risau, sebab gap dalam masa kurang lebih sebulan sahaja. Aku dulu student yang selalu datang sekolah, rekod tak pernah ponteng, tak sihat sikit pun, aku mesti datang sekolah. Lagipun, dulu aku jarang tak sihat, kalau demam pun aku tak bagitahu parents pun. Sebab tu aku geram betul orang manja-manja terlebih time sakit. Heh3. Tak pernah merasa dimanjakan, jeles tu biasa la. Haha. Bukan nak kata rajin, tapi pelik jugak aku ni, nak kekalkan rekod bersih tak pernah tak datang sekolah, bukan dapat award pun. Haha.

Last-last aku calarkan jugak rekod tu. Aku study SPM akaun, benda yang aku tak pernah belajar tu, lepas STAM. Lepas je STAM, aku tak datang dah sekolah, walaupun time tu, belum lagi cuti sekolah. Sayang jugak nak tinggalkan rekod kehadiran aku yang cantik tu, tapi time tu memang terpaksa, aku dah terkejar-kejar tak cukup masa nak study. Nak datang tuisyen pun tak sempat dah. Bermula la aku belajar akaun tanpa guru, hanya rujuk buku sahaja. Fuh, tebal betul nak habis silibus Tingkatan 4 satu buku, Tingkatan 5 satu buku. Aku dah buat jadual, satu hari kena habiskan berapa bab. Time ni la betul2 aku amalkan 3K - Katil (Tidur), Kafe (Makan), Kuliah (Study). Haha. Terperuk dalam bilik, hadap buku memanjang, rehat pun 15 minit macam tu je. Tak pernah seteruk ni, ni study paling teruk, kalah study masa kat u. Sampai aku pening kepala, pening pun paksa study. Sebab aku dah set kena capai juga target habiskan bab2, takde masa dah. Lagi-lagi baca kulit ke kulit, takde skip bab seingat aku. Semua aku study. Bukan akaun je nak kena habiskan, ekonomi asas lagi untuk 2 tingkatan (2 buku). Akaun ok la mengira, ekonomi tu dah la fakta. Cuma bestnya subjek fakta ni, kalau hafal ingat, memang straight right la. Resultnya memang ranking fakta paling tinggi aku skor. Itu kekuatan bila memorise facts. Ekonomi 1A, Akaun 2A, Add Math.. Fuh. Add math aku repeat je, sekurang-kurang aku dah pernah belajar, cuma kurang ingat formula. Sebab aku sangat fokus akaun dan ekonomi yalah sebab tak pernah study, memang terabai la add math, buat sekian kalinya, aku kecewa pada result Add Math sebab jatuh gred dari yang asal, bukannya naik. 

Akhirnya, Alhamdulillah, aku berjaya dapat tawaran USIM dalam bidang perakaunan. Awalnya aku dapat PTPTN, sebab masa tu biasiswa JPA belum dibuka. PTPTN aku sempat terima wang pendahuluan RM1,500 dan pinjaman 1 semester. Bila dapat JPA, aku terus stop PTPTN. Tapi itupun, lepas grad, 4 tahun kemudian, jumlah dalam surat yang aku terima hampir RM7,000, sedangkan aku pinjam RM5,000 pun tak sampai. Bila enntah nak ada duit setongkol, nak langsai habis, bayar lump sump terus, baru lega hidup. Rrasa mujur dan syukur pulak ambil STAM dan masuk bidang akaun dengan STAM sebabnya kurang persaingan, berapa sangat la yang ambil STAM nak banding dengan SPM kan. Less compete. Nak tunggu dapat CGPA ok, memang lagi lagi lagi la susah.

STAM dapat mumtaz pun risau jugak awalnya, takut kena paksa mydad pi timur tengah. Kalau pi timur tengah, memang bidang agama la jawabnya. Mujurlah mydad tak sentuh pasal tu. Aku tak nafikan, memang aku minat bahasa arab, nahu soraf tu, memang aku minat tersangat la, pensyarah baca baris terabur pun aku dapat detect (cuma aku senyap ja, aku kan budak akaun), tapi aku nak keluar juga dari kepompong kerjaya family, nak cari bidang pengajian lain dan kerjaya lain, bukan guru semata, walaupun ada jugak secebis rasa nak mengajar. Hewhew. Bahasa Arab jugaklah yang mencantikkan CGPA aku. Nasib baik di USIM ada arab. Heh3. Result akaun sebenarnya sama je dengan sains dulu-dulu dapat C, D jugak. Cuma bezanya, akaun aku minat, sains aku tak minat. Hee.

After all, aku gembira sangat sebab aku dapat belajar sains dan akaun sekali, walaupun caranya sedikit berbeza dari perancangan awal aku. Mengena jugak pendapat abang aku tu. Alhamdulillah. Syukur. Terima kasih Allah. Allah Always The Great Planner!

UPSR - PMRU - PMR - SMU - SPM (Sc) - STAM - SPM (Acc) - DEGREE (Acc)

*Panjang jugak kisah ni. Asal pemula topik entri kali ni, perenggan 3 je. Huahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Just try

Dapat tawaran sebagai wedding videographer! Lama dah impikan nak usha videografi tapi yela, kita takde pengalaman, takdenye nak tawarkan diri, jadi sebaliknya kan, salah menyalah pulak. Tapi bila orang dah offer pada kita, ya, will try the best! Selalu je suka-suka buat videografi untuk sepupu kahwin, shoot video, tapi buat sendiri2, simpan sendiri2, tunjuk pun tak, sebab tak siap pun, tak publish pun as video. Haha.

Offer offer jugak, kena bagitau terus, aku ni takde dslr ye. Minat je lelebih. Huahaha. Beliau tak pulak kata apa-apa, terus ajak discuss. Wuwah.. Ok, ok. Gembira sesaat, sebab dapat peluang ni. Jadi ke tak tak tahu lagi kan. Hehe. Sementara ni kita suka suki jap.

Actually beliau tawarkan aku jadi designer n videographer wedding beliau. Designer tu aku kurang berkenan, dah tawar hati nak main dengan design. Huaha. Orang yang selalu berhubung dengan aku bincang bab2 ni, aku pun awal-awal lagi dah agak ada kaitan jugak dengan benda ni. Takdenye orang kebanyakan nak cari aku bincang hal lain. Heh3. First mesej lagi aku dah siap gtau aku dah lama tak buat design, supaya aku dapat melepaskan diri dari buat design. Hoho. Rupanya, terjerat jugak. Pandai btoi.

Terus set meeting. Tahniah kawan dah nak kahwin, orang famous memang kahwin awal. Heheh.

Aku tak mention sesape kan. Ok, selamat.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Selesai! Tak cekap langsung

Alhamdulillah, selesai menjawab exam PTD (Pegawai Tadbir Diplomatik M41) harapan mak ni.. Yang beria sangat always mymum. Aku biasa2 ja. Tapi dengar semangat mak, aku yang biasa pun boleh semangat tetiba. Haha. So, aku pun jawab dengan ceria la kan. hehe. First time jawab online. Server SPA kali ni sangat baik, smooth je perjalanan exam secara online malam ni, 1 November 2014 dari jam 8.00 malam hingga 10.10 malam. Ini kali kedua exam SPA atas talian selepas exam pegawai kastam. Exam online kastam dengarnya banyak masalah, aku tak seat for the exam, sebab aku tak letak kastam dalam choice, haha xminat.



Kalau nak diikutkan, exam SPA yang aku duduki, dah masuk kali ketiga.
1. Exam PTD Apr 2013
2. Exam Akauntan Mei 2014
3. Exam PTD Nov 2014

[Next.. Exam Pendaftaran kut *nampak dalam sistem lepas syarat* hui3]


Tak rasa pun dapat, sebab masih tak cekap mengira, pengetahuan am pun banyak yang tak tahu. Tapi bab matematik2 ni memang menyeronokkan. Cuma bab kejar masa, aku selalu tewas. Macam ni la kalau asyik tarik kalkulator. haha.

Tapi kan,, yang paling best.. dah tak perlu buat esei, BM dan BI tu.. part pembaharuan ni aku paling suka bila buat exam online ni. soalan aneka pilihan sentiasa menjadi pilihan. no more essay. yess!

Hem.. Sekurang-kurangnya aku bukan nothing tak tahu apa-apa masa seat all the exams. Study jugak. Huhu. Mymum always inspired me. Amik inspirasi tu je jawab exam. Myhousemate pun dapat juga exam PTD, tapi tak seat kut, malas dah katanya. Takpa la dia, dah mampu beli rumah (kalau nak beli la), walaupun kerja semi-government je. Orang programming katakan..

Mengikut info dari SPA, seramai 44,908 calon yang duduki exam PTD kali ni. Giler ramai. Mungkin yang dapat full mark pun dah ramai, diorang ja la yang lulus kut. huhu.


Haha. Cepat sangat mengalah. Yalah, bila tengok angka yang ramai tu,, tipis ja nampak. huhu. Okai lah, kita tunggu result nanti. Buat guna sistem, result pun cepat. 1 hari setengah lagi keluar result, 3 November 2014 bermula jam 12 tengahari.

Hik3.. Enjoy2. Math always my favourite subject. Apa kata mengajar math dan add math lak. Haha. Dream. Tapi selalu fikir anak murid paling depan pun tak dengar suara cikgu dia nanti. Haha.

Minat akauntan lagi dari PTD walaupun PTD ni gaji mahal katanya. Ya lah, mahal otak tu nak fikir macam2. Aku tak sesuai jadi pemikir dan tak minat sangat kut. Aku nak kerja mengira jugak! Haha. Kalau kerja PTD, bagi aku kerja dekat bahagian IT best jugak, nampak macam ada soklan IT tadi. Hihi.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

"Alhamdulillah.. Islam menjadi milikku, Iman menjadi rebutanku.. kelebihan mungkin ada, kelemahan semestinya wujud, sudah menjadi fitrah seorang manusia.. kemahiran yang dimiliki insya allah akan dimanfaatkan ke jalan yang diredhai Allah.. kelebihan, kemahiran nikmat dari Nya.. diberi kepada manusia agar berfikir.. moga2 kita tergolong dalam hamba yang sentiasa bersyukur atas setiap pemberianNya, bersabar atas setiap ujian, berharap hanya padaNya, moga Jannatul Firdaus tempat kembali yang abadi.."