Aku dan Khat

Pertandingan Khat Peringkat Kebangsaan ini akan diadakan sempena sambutan Jubli Intan Maahad Muhammadi pada 31hb Mac 2012 hari Sabtu bertempat di Dewan C Maahad Muhammadi Perempuan jam 2.30 petang sehingga 5.30 petang. Ia dinamakan Pertandingan Seni Khat Haji Wan Salleh Fathi bagi memperingati Tokoh Khat Maahad Muhammadi.

Suatu Seminar Khat juga akan diadakan di Dewan Fatimah Maahad Muhammadi Perempuan pada 1 April 2012 hari Ahad jam 9.00 pagi hingga 12.00 tengahari.


Syarat-Syarat Pertandingan


 • Terbuka kepada warganegara Malaysia
 • Penyertaan terhad kepada 100 orang terawal bagi setiap kategori
 • Peserta hendaklah membawa peralatan sendiri, kertas disediakan penganjur.
 • Setiap karya yang dihasilkan hendaklah mengandungi semua jenis khat dan ayat yang telah ditetapkan oleh kategori masing-masing
 • Bahan rujukan dan lakaran tidak dibenarkan masuk ke dewan.
 • Karya yang tidak mengikut kaedah, tidak lengkap dan tidak mengikut syarat akan ditolak
 • Semua karya pemenang menjadi milik penganjur
 • Penghakiman berdasarkan kaedah khat yang muktabar, susunan huruf, kreativiti, kebersihan dan keseimbangan huruf
 • Penyertaan pertandingan atau seminar khat adalah percuma dan perbelanjaan penyertaan ditanggung sendiri oleh peserta.
 • Peserta hendaklah membuat latihan awal dengan ayat yang telah ditetapkan sebelum menghadiri pertandingan
 • Keputusan hakim adalah muktamad


Kategori pertandingan

Remaja (18 tahun ke bawah)
Bahan : kertas
Saiz kertas: A2 (23.4 inci x 33 inci)
Jenis tulisan khat: Naskh, Thuluth dan Riq'ah
Dakwat: Hitam sahaja
Masa: 3 jam
Ayat : 1-5 Surah Al-Alaq

Dewasa ( 18 tahun ke atas)
Bahan: kertas
Saiz kertas: A2 (23.4 x 33 inci)
Jenis tulisan khat: Naskh, Thuluth, Diwani dan Farisi
Dakwat: Hitam sahaja
Masa: 3 jam
Ayat: 27-28 Surah Al-Fathir


Hadiah Menarik menanti para peserta:


Kategori Remaja:

Johan: RM1,500.00 serta Sijil Penyertaan

Naib Johan: RM1,000.00 serta Sijil Penyertaan

Tempat Ketiga: RM500.00 serta Sijil Penyertaan

3 Saguhati: RM200.00 serta Sijil Penyertaan


Kategori  Dewasa:

Johan : RM3,000.00 serta Sijil Penyertaan

Naib Johan : RM2,000.00 serta Sijil Penyertaan

Tempat Ketiga: RM1,000.00 serta Sijil Penyertaan

3 Saguhati : RM400.00 serta Sijil Penyertaan


Borang penyertaan boleh didapati dan diserahkan sebelum atau pada 29 Mac 2012 ke alamat berikut:

Urusetia Pertandingan Seni Khat d/a Maahad Muhammadi Perempuan, Jalan Merbau, 15000 Kota Bharu, Kelantan. (u/p: Puan Siti Masaliny Ismail)


Sekiranya ada sebarang pertanyaan anda bolehlah menghubungi Galeri Khat 09-7430953, Ustaz Nik Abdul Rahman bin Dato’ Nik Abdul Kadir (013-9287197) atau anda boleh Faks kepada Galeri Khat 09-7430953.

sumber

***


Asal je ada pertandingan khat, saya pasti dihubungi oleh keluarga. Nak menolak, harapan. Macam mana nak masuk, dah lama tinggal, dah agak teruk, lari habis kaedah.. Lagi satu, tiada kesempatan nak praktis. Macam pertandingan tahun lepas, hantar la jugak karya sebagai memenuhi permintaan. Er, tapi hari expired baru hantar. hehe. Kira hantar la, kalau tanya, bleh jawab hantar. Tak senonoh betul. Hehe. n_n (Tak sempat sebenarnya. Sori3..) Lagipun saya bajet takkan menang punya. Dulu lain la, kategori sekolah menengah. Sekarang kalau masuk, kategori 'Dewasa'. Alamak bila la nak ada tuah..

Bukan hanya abang yang meminta untuk memasuki pertandingan itu, tapi ibu juga bertanya soal yang sama. Mungkin kerana pernah memenangi RM700, Pertandingan Lestari Jawi dan Khat peringkat kebangsaan. Itu pun di bawah kategori tulisan jawi. Ketika itu, ibuku melatih diriku untuk membahagikan sedikit bahagian hadiah itu kepada adik beradikku yang lain agar sama-sama merasai. Saya pula bukan jenis berkira sangat, siap nak bagi kat my parents lagi, tapi mereka tak terima la. Suruh je saya simpan lebihan itu. ^_=

Masa tu, dapat jam lagi. Tapi jam tu hilang semasa satu program. Tertinggal asalnya, tapi bila ditengokkan dah tak ada. Yang paling sedih, my mum. Sori mum, tak sengaja nak tinggalkan. Kadang-kadang, sekarang pun bila jumpa jam yang seakan-akan sama dengan yang tu, my mum teringat. Minta saya beli jam yang macam tu sebagai ganti. Saya guna tak lama, saya pun lupa camne. Jenama ape pun kurang ingat.

Ok, baiklah, itu cite dulu2, zaman sekolah.

Berbalik soal tadi. Bila ditanya, kadang-kadang saya amat bimbang untuk menyatakan persetujuan terus kerana soal masa agak tidak pasti, mungkin ada pertembungan mungkin tidak pada hari berkenaan dengan aktiviti di sini. Apa yang boleh dilafazkan, 'Insya Allah, akan diusahakan'.

Terbaru, 31 Mac 2012, Pertandingan Seni Khat peringkat Kebangsaan di MMP. Kebangsaan? Di MMP? Biar betul. Diteliti, bukan di bawah Kementerian Kebudayaan dan Kesenian, patut la, kalau tak pelik juga MMP boleh jadi tuan rumah. Sorang penyampai maklumat, sorang lagi mahukan confirmation.. Ikutkan hati tak mahu, dah lama tak aktif.

"Insyallah2, daftar la nak daftar. Boleh mari tokleh mari suku pasa dok? hehe"

Abangku kat Sarawak pun siap nak balik hari tu. Baiklah, beli la tiket flight ke kat diri ni terus. Mesti susah kalau tak balik. Mesti balik punya. Hehe. (Jika ada program pape di sini, nanti burn tiket, kalau beli sendiri, ada kemungkinan lagi pengorbanan di situ, kalau orang lain beli, tak sanggup kecewakan kot.. hii)

Mungkin ada peminat seni khat terutama warga alumni Maahad Muhammadi yang berminat, bleh la daftar ye.. Tolong hebahkan ni. ^^,

Kalau suruh saya daftar, takkan terdaftar punya, ada orang nak tolong daftar, daftarlah. ^^ hoho

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

0 comments:

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

"Alhamdulillah.. Islam menjadi milikku, Iman menjadi rebutanku.. kelebihan mungkin ada, kelemahan semestinya wujud, sudah menjadi fitrah seorang manusia.. kemahiran yang dimiliki insya allah akan dimanfaatkan ke jalan yang diredhai Allah.. kelebihan, kemahiran nikmat dari Nya.. diberi kepada manusia agar berfikir.. moga2 kita tergolong dalam hamba yang sentiasa bersyukur atas setiap pemberianNya, bersabar atas setiap ujian, berharap hanya padaNya, moga Jannatul Firdaus tempat kembali yang abadi.."