End of Semester 4

Jadual Final Exam Semester 4, Tahun 2, sesi 2011

No Matrik:1090***No Sem:4
Nama:*****No KP:90081303****
Program:SARJANA MUDA PERAKAUNAN DENGAN KEPUJIAN 
Fakulti:FAKULTI EKONOMI DAN MUAMALAT


KodNama KursusSetTarikhMasaTempoh                          
UTA2082PENGAJIAN HALAQAHHMB30 jam 0 minit                          
AAA2022AKHLAK DAN TASAWWUFKQA27/04/20112:30PM2 jam 30 minit                          

UTA2072PEMIKIRAN KREATIF DAN PENYELESAIAN MASALAHKMB28/04/20119:00AM2 jam 0 minit                          

MDB2013STATISTIK PERNIAGAANKMB03/05/20112:30PM3 jam 0 minit                          

MAB2023PERAKAUNAN PERTENGAHAN IIKMB04/05/20119:00AM3 jam 0 minit                          

MFA2013PRINSIP PENGURUSAN KEWANGANKMA09/05/20119:00AM3 jam 0 minit                          

MAE2013PERCUKAIAN MALAYSIAN DAN PENTADBIRAN ZAKATKMB10/05/20119:00AM3 jam 0 minit                          

MAD2013PROSEDUR AUDITKMB10/05/20112:30PM3 jam 0 minit                          

MAC3023PERAKAUNAN UNTUK PERANCANGAN DAN KAWALANKMB11/05/20112:30PM3 jam 0 minit                                          









Bidang perakaunan, memang bukunya tebal-tebal. Selalunya, jika bawa buku untuk subjek harian, 2-3 buah skali. Kagum orang lain melihat buku2 kami yang tebal2. huhu. kagum dengan buku jelah. kami tukang bawa je.


Kadang-kadang, pernah terdengar bibit bicara,

"Kalau belajar je tak ada exam kan seronok!"

huhu.. ye, baru ilmu tu sampai betul. sebab takde sebab lain melainkan nak dapat ilmu, kerana Allah suka orang yang berilmu.

Tapi bila cek pikiaq la kan, sebab dunia kita hari ini, memang itu caranya, exam ni bagus juga. Why? hehe.. biasa bila dah nak exam, apa yang dipelajari sebelumnya, baru faham tahap faham betul. eh, betul ke ayat? huhu. masa kuliah, tutor, faham ke 'blur'2an. nak study lbh, sibuk. kononnye la. huhu. takde la, sbb kita disibukkan dengan banyak perkara, tambah-tambah bila bergiat dengan aktiviti persatuan, kolej dsb. common la kan.

Seronok giler bila dah faham betul2 ilmu. Moga2 ilmu itu diingati sampai bile2, even lepas exam. Masa baca cuba niatkan, moga ilmu yang aku baca, aku faham, aku dengar, aku lihat, aku ingat.. keranaMu Ya Allah. Aku mahukan ilmuMu ya Allah. Moga ia berterusan dalam ingatan.

Dulu, aku pernah mengalami kejatuhan. Semester lepas. Walau bagi orang lain "taklah jatuh sangat", tapi, bagi diriku, memang jatuh merudum. dush!

Selepas itu, aku mula berazam dan memasang tekad. improvement proccess. Baru ku mengakui keutamaan peri pentingnya ada target. Betul! Pasakkan target pada diri. Mungkin tinggi target tu, tapi tak mustahil kot. Target tu biar betul2, jangan main-main plak. Target yang ku setkan mungkin pada tara sekarang, agak susah ku lihat, tapi, sebab ia tidak mustahil dicapai, aku mahu mencuba mencapainya. Target sebagai pendorong je. Tapi dorongan tu penting. Harus capai!

Sem lepas, hampir semua subjek 'blur' dari awal. Alhamdulillah, sem ni, tahap 'blur' yang amat sangat dah kurang. Cuma masih kurang buat latihan. Kos akaun, memang tak bleh lari dari buat latihan. Sebab tak buat la tak faham. Tapi kadang2 kekangan masa, xsempat juga nak cover. Ada masa cket, buat, tapi tapi time tu dah belambak. Inilah jadinye bila berdepan dengan 5 subjek pengiraan. Hari ni je tak buat, esk dah berganda. huhu. mana la sempat nak buat hari2. adeh.

FINAL EXAM. Semester nie, rasa macam puas hati tu lebih sikit bila jawab exam. dari sem2 lepas. aku banding dengan diri sendiri je ye. sebab kebanyakan subjek sempat habiskan dan cover. Alhamdulillah.

Masa nak exam paper last, paling bimbang. Tahun lepas madam cakap soalan mudah, tapi mengecewakan. Tahun ni, madam nak buat susah2. Fuh! memang susah la, sampai tak sempat nak siap. tak cukup masa kut. Soalan banyak, fikir pun kena banyak bile ayat yang dah diputar belit. Amount tu kena amik x, kena masuk dalam pengiraan x. huh~ last paper yang membimbangkan ku. Rasa seolah-olah, target ku sudah agak jauh. 

Lepas abeh exam, semua mengerumuni madam, soalan susah. Madam ckp ape?
"tak pe, tak pe.."
"Madam, turunkan graf eh!"
Huhu.. Jadi, bukan ku seorang yang merasainya. Sem lepas pun, subjek ni juga paling rendah, lecturer yang sama. Tapi mungkin sem lepas lebih kepada diriku yang xbrp nak faham subjek tu. huhu

Dah3~ Exam semester 4 sudah berakhir. Tapi keputusannya tak tahu lagi macam mana. Sedih la mengingatkan paper, especially last paper.


Kini Tahun 2 melambai-lambai, sudah ingin pergi tinggalkan kami.
Beberapa bulan lagi episod baru akan bermula. Tahun 3 akan ku temui. Saat itu, aku bakal mendepani cabaran kesibukan yang lebih lagi dari sem-sem lepas.

Ya Allah, kuatkan aku. May Allah guide me always.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

RMN said...

Salam...
Tahniah,nmpak mcm bleh score sem ni,hehe~
Macam menarik,nnt kongsi la byk lg yerk...
Sem ni sedih skit,sbb kurang usaha~
InsyaAllah,sem akan datang kena perbaiki supaya lebih baik,moga cuti yg panjang ni dapat dimanfaatkan sebaik mungkin.

Hari tu ada pergi seminar kat KL,banyak yg dapat belajar...
>"Fast action,fast result"
>Bayangkan kehidupan 10 tahun akan datang?
>Work with a team, develop your great team!

fmn insyirah said...

Entah la..
Dah tak rasa pun bleh score sem ni.
Sedih~

Just hope my pointer will higher than previous sem. More than that would be better and so grateful.
For now, just wait and see the coming result. huh~

Right, effort one of the important thing to achieve our target!

Hem! Best and good quotation actually! Thanks.


p/s: tetiba kuar bi. bantai je la~ haha

About Me

My photo
Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

"Alhamdulillah.. Islam menjadi milikku, Iman menjadi rebutanku.. kelebihan mungkin ada, kelemahan semestinya wujud, sudah menjadi fitrah seorang manusia.. kemahiran yang dimiliki insya allah akan dimanfaatkan ke jalan yang diredhai Allah.. kelebihan, kemahiran nikmat dari Nya.. diberi kepada manusia agar berfikir.. moga2 kita tergolong dalam hamba yang sentiasa bersyukur atas setiap pemberianNya, bersabar atas setiap ujian, berharap hanya padaNya, moga Jannatul Firdaus tempat kembali yang abadi.."